Claudicatio/Perifeer vaatlijden

LOOPTRAINING EN LEEFSTIJLAANPAK BIJ ETALAGEBENEN

De fysiotherapeuten van VB Fysio geven gesuperviseerde looptraining met leefstijlaanpak bij etalagebenen.

Mensen met etalage benen (ook wel perifeer arterieel vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd) ervaren pijn tijdens het lopen door verkalking in een slagader. Dit zorgt voor een zuurstof tekort in de spieren van het been wat veel pijn geeft bij het lopen. Daarnaast hebben mensen met etalage benen ook een vergroot risico op een hartinfarct. Mensen met vaatproblemen werden 10 jaar geleden vrijwel altijd gedotterd of kregen een bypassoperatie. Nu gebeurt dat nog maar zelden omdat uit onderzoek is gebleken dat gesuperviseerde looptherapie een aantoonbaar en langduriger effect heeft voor deze doelgroep. Een langere afstand lopen is mogelijk en bij nagenoeg 90% van de mensen is na vijf jaar nog geen medische ingreep nodig!
Naast de looptherapie is het belangrijk dat er ruim aandacht is voor de leefstijl. Te weinig bewegen, roken en langdurige stress spelen ook een rol bij het ontwikkelen van vaatproblemen.
Een aantal teamleden van VB Fysio heeft nascholing gevolgd middels het Chronisch ZorgNet en kan u begeleiden in de looptraining en leefstijlaanpak bij deze chronische aandoening.

<< Terug naar het overzicht van Ons Zorgaanbod